Przepis na domowe lody w 3 smakach: pistacja, lawenda, płatki róż

Przepis na domowe lody w 3 smakach: pistacja, lawenda, płatki róż. Lody to jedne z tych słodkości, które ciężko sobie odmówić. Mogą być podawane w rozmaitych formach, z dodatkami i o różnych smakach, każdy wybiera swój ulubiony. Pojawia się coraz więcej propozycji ze strony producentów lodów, jednak nie zawsze ich cena jest adekwatna do jakości, uwzględnić należy także szkodliwe substancje i barwniki.

Przedstawiamy Wam przepisy na lody o 3 różnych smakach, które możecie przyrządzić w domu i podawać jak tylko zechcecie.

Lody pistacjowe

Brzmi nieco wyszukanie, jednak przepis ten nie jest wymagający ani trudny. Pistacje są bogate między innymi w magnez odpowiadający za sprawną pracę mózgu i mięśni, czy biotynę, która pomaga utrzymać zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 0,5 l śmietanki (36%)
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 300 g pistacji

Przygotowanie:

Krok 1 Do garnka wlewamy mleko i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia składników

Krok 2 Tworzymy masę poprzez zmiksowanie na najwyższych obrotach 4 żółtek i 50 g cukru. Połowę zagotowanego mleka ze śmietanką, powoli cienkim strumieniem wlewamy do masy, cały czas miksując na średnich obrotach.

Krok 3 Utworzoną w ten sposób zmiksowaną masęwlewamy do drugiej, pozostałej połowy mleka ze śmietanką, cały czas mieszając na małym ogniu, uważając, aby nie wrzała. Należy gotować masę do jej zgęstnięcia, później przelać do pojemnika

Krok 4 Kruszymy pistacje, dodajemy do masy, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy upłynie około 30 minut, miksujemy lody jeszcze raz i chłodzimy je ponownie.

Z ilości podanych składników otrzymamy prawie 1 litr lodów. Wyjmujemy je kilka minut przed podaniem, aby nie były zbyt zimne.

Lody lawendowe

Poszukujecie nowych, nietuzinkowych smaków lodów. W waszych poszukiwaniach uwzględnijcie także lawendę, która, mimo że jest rośliną, odpowiednio przygotowana, doda smaku Waszym mrożonym deserom.

Składniki:

  •  1 szklanka mleka zagęszczonego
  •  1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki lawendy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Krok 1 Do garnka wlewamy mleko zagęszczone, 0,5 szklanki śmietany i kwiatki lawendy. Całość należy zagotować. Następnie czekamy aż wystygnie, najlepiej, aby upłynęło kilka godzin, po czym jeszcze raz gotujemy do wrzenia i odcedzamy.

Krok 2 Miksujemy żółtka z cukrem, powoli wlewamy małym strumieniem odcedzoną już mieszankę mleczno-śmietankową. Całość wlewamy do garnka, mieszamy na małym ogniu tak aby masa zrobiła się gęstsza, ale się nie zagotowała. Całość pozostawiamy do wystygnięcia.

Krok 3 Pozostałe 0,5 szklanki śmietany ubijamy i delikatnie dodajemy do wystudzonej masy, wszystko mieszamy.

Krok 4 Całość umieszczamy w maszynce do lodów

Jeżeli nie posiadacie maszynki do lodów, ale zastanawiacie się nad jej kupnem, jednocześnie nie płacąc tysięcy – to warto zajrzeć na stronę: https://www.mediaexpert.pl/pozostaly-drobny-sprzet-do-kuchni/urzadzenie-do-lodow-clatronic-icm-3581,id-534551?gclid=EAIaIQobChMIwJmZnPWF5AIVS-WaCh0FMw24EAQYBCABEgLk6vD_BwE&gclsrc=aw.ds.

Źródło: https://pixabay.com/pl/photos/lody-lody-lawendowe-lawenda-2334323/

Lody różane

Kolejny niewymagający i nieczasochłonny przepis na smaczny, domowy deser. Co prawda, róża nie kojarzy nam się z jedzeniem, a raczej z pięknem, to lody z dodatkiem tej rośliny mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 250 ml śmietany (30%)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1 litr płatków róż

Przygotowanie:

Różana konfitura

Krok 1 Miksujemy 1,5 łyżki cukru, róże i nieco soku z cytryny do smaku.

Krok 2 Tworzymy mleczno-śmietankową mieszankę z mleka i połowy śmietany, całość należy zagotować.  Żółtka i 1,5 łyżki cukru miksujemy, następnie dolewamy do tego, niewielkim strumieniem powstałą wcześniej mieszankę mleczną. Podgrzewamy całość na małym ogniu, zapobiegając zagotowaniu. Wszystko należy odstawić i ostudzić.

Krok 3 Ubijamy drugą połowę śmietanki, wkładamy ja na około godzinę do zamrażalnika, następnie dodajemy ją do Naszej masy wraz z konfiturą różaną

Krok 4 Całość umieszczamy w zamrażalniku, należy mieszać masę kilka razy co godzinę. Przed podaniem wyjmujemy lody nieco wcześniej, umieszczamy w pucharkach i dodajemy ciastka lub owoce dla ozdoby i smaku.

Autor tekstu: Angelika Gołębiowska

Zdjęcia: PixaBay.com