TOP 10 zdrowych przekąsek, które zrobisz sam(a)!

Niekiedy łapie nas głód w najmniej oczekiwanych momentach w ciągu dnia. Jemy
w pośpiechu, nieregularnie, byle gdzie i byle jak. A do tego podjadamy! I to bynajmniej zdrowe produkty. Polskie Towarzystwo Dietetyki przypomina, że zdrowa przekąska to taka, która zawiera dużo witamin, minerałów i innych związków bioaktywnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie, ale jednocześnie ma niską wartość energetyczną. Może zamiast czekoladowego batonika warto byłoby sięgnąć po coś naprawdę wartościowego? Oto moje propozycje na 10 prostych, ale zdrowych przekąsek.

  1. Surowe warzywa pokrojone w słupki z dodatkiem sosów

Nie ma nic prostszego niż pokrojone w słupki surowe warzywa takie jak: marchewka, papryka, ogórek czy seler naciowy. Chrupiące jarzyny z dodatkiem smacznych sosów to świetna propozycja na piknik, seans filmowy czy imprezę. Domowej roboty sos czosnkowy składa się z kubka jogurtu naturalnego wymieszanego z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i odrobiną pieprzu. Sos pomidorowy wymaga natomiast pół opakowania przecieru pomidorowego wymieszanego z bazylią, oregano, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czasem mniej znaczy więcej!







2. Chipsy z suszonych lub pieczonych warzyw

Na rynku dostępnych jest obecnie bardzo wiele suszonych przekąsek, zarówno warzywnych, jak i owocowych. Słowem – każdy znajdzie coś dla siebie. Warto, ponieważ zajadać można praktycznie wszędzie: w domu, w parku, w przerwie od pracy, w szkole, na imprezie, czy podczas pieszej wędrówki. Istotny jest również fakt, iż przekąska ta nie jest smażona, przez co zawiera o wiele mniej kalorii. By zrobić domowe chipsy marchewkowe wystarczy przygotować kilka średnich marchewek, łyżkę oliwy, odrobinę soli oraz słodką i ostrą paprykę. Pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę należy wymieszać z oliwą
i przyprawami, a następnie rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec wpierw 40 minut w 150ºC, a później 20 minut w 170ºC, aż warzywa staną się chrupiące. Smacznego chrupania!

3. Batoniki musli

Domowe batoniki są dużo zdrowsze od sklepowych, a to dlatego, iż nie ma w nich cukrów
i wielu innych zbędnych dodatków. Przygotowując tę przekąskę samodzielnie ma się całkowity wpływ na to, co się w nich znajduje. Dobór składników zależy od tego, co się lubi. Mogą to być: dowolne orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, migdały), dowolne suszone owoce (jabłka, rodzynki, morele, daktyle, śliwki, żurawina), dowolne nasiona (słonecznika, dyni, chia, siemię lniane), dowolne płatki (owsiane, gryczane) oraz 1-2 łyżki miodu, który scali całą masę. Posiekane składniki należy wymieszać. Powstała mieszanina, przełożona do wąskiej formy powinna znaleźć się w lodówce i przebywać w niej przez 2 godziny. Pokrojonymi w równe prostokąty batonikami można delektować się wszędzie i o każdej porze.





4. Owocowe lizaki

Jeśli chodzi o tej rodzaj słodkości, tu również nie trzeba się ograniczać do sklepowych łakoci ociekających cukrem. Domowe lizaki są niezwykle proste w wykonaniu, a co ważniejsze – nad ich produkcją ma się pełną kontrolę. Potrzeba jedynie niesłodzonego soku owocowego, odrobiny miodu lub syropu klonowego, cytryny, długich wykałaczek oraz silikonowej formy. Wszystkie składniki spożywcze należy wymieszać i podgrzać ze sobą na patelni do osiągnięcia gęstej konsystencji. Całą masę trzeba następnie wylać do formy i włożyć patyczki. Po zastygnięciu domowe, owocowe lizaki są gotowe do zajadania!



5. Domowe słone paluszki

Każdy z nas lubi czasem coś chrupnąć. Słone paluszki idealnie sprawdzają się… wszędzie!
A wykonane samodzielnie w domu smakują podwójnie. Wystarczy 200 g mąki, 100 g masła, 50 ml wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli oraz trochę gruboziarnistej soli morskiej do posypania (lub inne przyprawy). Z owych składników należy zagnieść ciasto, porwać i formować je na cienkie paluszki. Obtoczone w soli morskiej powinny piec się w 170ºC przez 15 minut. Smacznego!



6. Dietetyczne gofry owsiane

Gofry kojarzą się z niezdrową przekąską, ale odpowiednio wykonane mogą całkowicie odmienić swoje oblicze. Proponowane tu gofry owsiane świetnie nadadzą się na każdą okazję. Do ich wykonania niezbędne będą składniki, takie jak:
70 g płatków owsianych, 2 żółtka, 3 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 g ksylitolu i 80 ml mleka. Płatki owsiane należy zmiksować na mąkę, a następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, ksylitom, mleko i zmiksować na gładką masę. W kolejnym kroku ubitą z białek pianę należy połączyć z gotową masą. Usmażone na rozgrzanej gofrownicy złote gofry umilą każdą porę dnia!


7. Kakaowe naleśniki fit

Jest to zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu propozycji. Komu z nas nie cieknie ślinka na myśl o cieplutkich naleśnikach? A do tego fit! Wystarczy: 1 jajko, 30g budyniu waniliowego, 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 150 ml napoju sojowego lub mleka, 1 łyżeczka oliwy oraz trochę kakao. Wszystkie składniki należy jedynie wymieszać i usmażyć cienkie naleśniki. Najlepiej zajadać je ze świeżymi owocami!




8. Jogurt z granolą i owocowami

Przepyszne owoce w towarzystwie delikatnego jogurtu to prostota sama w sobie. Do przygotowania tej przekąski potrzeba jedynie 3 składników: jogurtu naturalnego, granoli oraz sezonowych owoców. Na dnie miski lub pucharka powinna najpierw znaleźć się granola, na niej zaś jogurt i owoce. To smak lekkości, smak lata!







9. Muffinki warzywne

Muffinki to nie tylko słodkie ciastka. Mogą być również warzywne, a docenić je należy przede wszystkim za to, że w szybki i smaczny sposób przemycają porcję warzyw. W celu ich przygotowania potrzebne będą: 400 g mąki pszennej, 100 g margaryny, papryka, cukinia, pomidor, 150 g sera żółtego, 250 ml mleka, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz opcjonalnie natka pietruszki. Warzywa należy umyć i pokroić w kosteczkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Następnie trzeba do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wszystko wymieszać. Jajka roztrzepane z mlekiem należy dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wypełnione ciastem foremki powinny spędzić w piekarniku nagrzanego do 200ºC 20 minut. Gotowe!


10. Mus owocowy bez cukru

Nie ma nic prostszego niż mus z ulubionych owoców. Wybrane rodzaje należy obrać, odjąć pestki i pokroić na duże kawałki. Blendować do uzyskania oczekiwanej konsystencji i smaku, nie dodając słodzików. Mus i już!



Red. Aleksandra Chałupka

Zdjęcia: Pixabay.com