To jak pokroisz ananasa – ma znaczenie smaku!

Nie wierzysz? No to zrób eksperyment.

Weź dwa ananasy: jednego pokrój na okągłe plasterki wszerz a drugiego na wąskie plastry wzdłuż.

W 90 % przypadków wąskie plastry pokrojne wzdłuż będą znacznie bardziej słodsze i jakby dojrzalsze. Natomiast kółka będą znacznie bardziej kwaśniejsze.

Z kolei pocięcie ananasa w kostkę, sprawia iż jest on znacznie bardziej cierpszy i przeszywający witamina “C”.

Dzieje się tak dlatego, iż podczas przecinania ananasa wszerz lub wzdłuż, uwalnia się zupełnie inne komórki, które zmieniają się w kilka sekund strukturą, co odpowiada za ich smak. Cięcie owocu wzdłuż na cieńkie paski, uwalnia się z cząsteczek – znacznie więcej cukru (zw. fruktozą).

To co?! 🙂 Noże w dłoń i ciachami afrodyzjaka.
My wzdłuż na słodko. A Wy – jakiego ananasa lubicie?