Nie wierzysz? No to zrób eksperyment.
Weź dwa ananasy: jednego pokrój na okągłe plasterki wszerz a drugiego na wąskie plastry wzdłuż.
W 90 % przypadków wąskie plastry pokrojne wzdłuż będą znacznie bardziej słodsze i jakby dojrzalsze. Natomiast kółka będą znacznie bardziej kwaśniejsze.
Z kolei pocięcie ananasa w kostkę, sprawia iż jest on znacznie bardziej cierpszy i przeszywający witamina “C”.
Dzieje się tak dlatego, iż podczas przecinania ananasa wszerz lub wzdłuż, uwalnia się zupełnie inne komórki, które zmieniają się w kilka sekund strukturą, co odpowiada za ich smak. Cięcie owocu wzdłuż na cieńkie paski, uwalnia się z cząsteczek – znacznie więcej cukru (zw. fruktozą).
To co?! 🙂 Noże w dłoń i ciachami afrodyzjaka.
My wzdłuż na słodko. A Wy – jakiego ananasa lubicie?
TO PRAWDA!!! ZROBIŁAM WCZORAJ W KUCHNI WIELKI ANANASOWY TEST I FAKTYCZNIE, ZUPEŁNIE INNY SMAK. ALE SZOK!!!