BABECZKI Z PASTĄ ZE SŁONECZNIKA
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 2 łyżki otartego tymianku
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
- Przesiać mąkę z solą. Dodać masło i tymianek. Siekać, a następnie rozcierać
w palcach na kruszonkę. - Dodać żółtko, odrobinę wody i zagniatać na gładkie ciasto.
- Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut do lodówki.
- Foremki na babeczki posmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
- Wykleić foremki schłodzonym ciastem. Piec około 25-30 minut, aż będą rumiane.
- Upieczone babeczki nadziewać pastą ze słonecznika.
CIASTECZKA ZE SŁONECZNIKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
- Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kulkę lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15 minut w 180ºC.
CHAŁWA ZE SŁONECZNIKA
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 2-3 łyżeczki
- opcjonalnie bakalie, ekstrakt z wanilii, olejek rumowy, kakao lub inny dodatek
Przygotowanie:
- Słonecznik uprażyć na patelni przez 2-5 minut, cały czas delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią.
- Przestudzić słonecznika, a następnie zblendować go na pył.
- Dodać miód do blendera. Blendować aż do otrzymania produktu podobnego w dotyku do modeliny.
- Gotową masę przełożyć do pojemniczka i włożyć do lodówki.
BATONIKI MUSLI ZE SŁONECZNIKIEM
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 100 ml oleju kokosowego
- pasta słonecznikowa
- 2 łyżki syropu z agawy/cukru kokosowego
- 100 ml mleka roślinnego
- 1 banan
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego/nasion chia
- żurawina
- orzechy
Przygotowanie:
- Połowę płatków owsianych zmiksować do uzyskania „mąki”. Następnie połączyć to
z resztą suchych składników: całymi płatkami owsianymi, żurawiną, lnem, chia
i orzechami. Można dodać ulubione przyprawy np. cynamon czy wanilię. - W drugiej misce połączyć pozostałe składniki (banan, mleko, pasta słonecznikowa) za pomocą blendera.
- Dodać je do suchych składników i dokładnie wymieszać.
- Na sam koniec dodać rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać.
- Wszystko wylać na formę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut.
- Po wyjęciu pokroić w podłużne prostokąty.
CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM I KARMELEM
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Składniki na masę słonecznikową:
- 1 puszka kajmaku (460g)
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masła
Składniki na prażony słonecznik:
- 300 g słonecznika
- 150 g masła
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
- Ciasto: Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i olej.
- Składniki sypkie: Obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól wymieszać,
a później dodać do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 części. - Słonecznik: Masło rozpuścić z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodać słonecznik i chwilę gotować. Masę przełożyć na blaszkę do pieczenia
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na około 15 minut. - Masa słonecznikowa: Po wyjęciu słonecznika z piekarnika ostudzić go dokładnie.
Kajmak zmiksować z masłem i serkiem mascarpone. Masę wymieszać z dokładnie wystudzonym, uprażonym słonecznikiem. Kremem przełożyć blaty biszkoptowe. - Polewa: Zagotować masło, cukier, kakao i śmietanę. Polać wierzch ciasta.
Red. Aleksandra Chałupka
Zdjęcia: Pixabay.com