Czwarty rodzaj czekolady: NATURALNIE RÓŻOWA!

80 lat po wprowadzeniu białej czekolady czas na całkiem nowe, RÓŻOWE ZASKOCZENIE! 🙂

Barry Callebaut jakiś czas temu przedstawiło czwartą, naturalnie różową odmianę czekolady “Ruby” obok ciemnej, mlecznej i białej czekolady. Rubinowa czekolada jest intensywną rozkoszą dla zmysłów. Czuć tutaj idealnie napięcie pomiędzy owocową jagodą, a soczystą gładkością.

Czekolada rubinowa wytwarzana jest z ziarna kakaowego (odmiana Ruby); dzięki unikalnemu przetwarzaniu, Barry Callebaut odblokowuje smak i odcień naturalnie występujący w ziarnie Ruby. Nie dodaje się jagód ani aromatu jagodowego. Nie stosuje się żadnych barwników przy produkcji.

Czekolada rubinowa ma intensywny smak i charakterystyczny różowawy kolor.

Fasola Rubinowa jest wyjątkowa, ponieważ świeże owoce kakaowca mają jagodowy smak. Ziarna kakaowe pochodzą z różnych regionów świata. Fasola ma określony zestaw atrybutów, którym Barry Callebaut udało się odblokować poprzez innowacyjny proces, który trwał wiele lat.

Wynalezienie rubinowej czekolady jest dziełem globalnych centrów badawczo-rozwojowych Barry Callebaut, z siedzibą we Francji i Belgii.

Czwarty rodzaj czekolady oferuje zupełnie nowe wrażenia smakowe, które nie są gorzkie, mleczne ani słodkie, ale dają pewne napięcie pomiędzy owocami jagodowymi a soczystą gładkością. Aby stworzyć czekoladę rubinową, nie dodaje się ani jagód, ani smaku jagód, ani koloru!

Peter Boone, dyrektor ds. Innowacji i jakości w Barry Callebaut, powiedział: “Barry Callebaut stał się pionierem i innowatorem w dziedzinie czekolady i kakao na całym świecie. Badania konsumenckie na bardzo różnych rynkach potwierdzają, że czekolada rubinowa nie tylko zaspokaja nową potrzebę konsumenta znajdującą się w gronie Milenialsów, ale także wysoką intencję zakupu w różnych cenach. Z niecierpliwością czekamy na współpracę z naszymi partnerami w zakresie wprowadzenia tego innowacyjnego przełomu na rynek i uczynienia nowej kategorii czekolady Ruby dostępnej dla producentów i konsumentów czekolady na całym świecie, jako czwartego odniesienia obok czekolady Ciemnej, Mlecznej i Białej”.

Rubinowa czekolada została ujawniona podczas ekskluzywnej inauguracji w Szanghaju w Chinach, 5 września 2017 r.

 

Redakcja Portalu Kamcia.pl

Pomoc redakcyjna: Kucharex.pl – więcej pieprzenia, mniej solenia; ABC smaku i zdrowia!
Źródło prasowe: https://www.barry-callebaut.com/news/2017/09/barry-callebaut-reveals-fourth-type-chocolate-ruby